Foutje, toch bedankt!

Gepubliceerd op 16 april 2024 om 07:10
Martijn Bekker dans Za Djin Do van Keith Derrick Randolph's als student aan de Rotterdamse Dans Academie aan de Tandwielstraat te Rotterdam. Tegenwoordig CODARTS

Een Logo met Karakter

Het logo dat ik ooit voor een winkel ontwierp, prijkt nog steeds in groot formaat op hun voorgevel. Elke dag als ik erlangs loop, zie ik die ene kleine fout in het ontwerp — of misschien moet ik het maar "karakter" noemen. Wat destijds een technische uitdaging was waar ik niet uitkwam, is nu iets dat ik gemakkelijk zou kunnen oplossen. Als ik nu opnieuw die kans zou krijgen, zou ik niet alleen dat foutje corrigeren, maar ook kiezen voor een ander ontwerp, een nieuwe stijl, kleurenpalet en lettertype. Mijn visie op logo-ontwerp is namelijk veranderd en mijn ervaring is flink toegenomen. (Zakelijk gezien liep ik destijds nog wat achter; ik verkocht dat logo voor slechts 80 euro. Hoewel mijn prijzen sindsdien zijn gestegen, betaal je bij mij nog steeds niet de hoofdprijs. Wees gerust, je doet nog steeds een goede deal!)

De Start van Mijn Ontwerpavontuur

Ik herinner me mijn begin als grafisch ontwerper nog goed. Een lokale supermarkt gaf me de kans om hun logo te maken. Ik was net begonnen met Illustrator en zocht vaak mijn toevlucht tot YouTube-tutorials als ik vastliep. Inmiddels heb ik talloze ontwerpen gemaakt en veel ervaring opgedaan met verschillende tools. Iedere opdracht blijft een leermoment en gaat veel verder dan alleen creatief bezig zijn.

Als ontwerper heb ik een verantwoordelijkheid om op de hoogte te blijven van de laatste logo-trends, om te begrijpen hoe kleuren de uitstraling van een merk beïnvloeden, en om een uitgebreide collectie lettertypen te onderhouden. Het juiste lettertype kan immers het succes van een ontwerp bepalen.

Soms kan mijn passie voor ontwerpen een beetje een obsessie worden: elk logo dat ik tegenkom, wil ik analyseren en begrijpen waarom dat specifieke ontwerp is gekozen. Het voelt een beetje als een voormalige danser die naar een balletvoorstelling gaat en de hele tijd let op niet perfect gestrekte voeten bij de 13e fouetté. (Inderdaad, nog zo’n eigenaardige trek van mij!)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.